CBD olej zmírňuje symptomy Crohnovy choroby

V menší studii bylo zjištěno, že pacienti s Crohnovou chorobou pozorovali zmírnění příznaků choroby poté, co začali používat konopný olej.

Crohnova choroba je bolestivá nemoc oslabující stav ovlivňující miliony lidí na celém světě.

Může však konopný olej poskytnout úlevu lidem s Crohnovou chorobou? Nedávná izraelská studie naznačuje, že ano.

„Crohnova nemoc je zánětlivé střevní onemocnění (IBD), které je charakterizováno zánětem a může ovlivnit jakoukoli část gastrointestinálního traktu (GI), ale nejčastěji tenké střevo,“ vysvětlila specialistka na gastroenterologii Dr. Timna Naftali v nemocnici Meir Hospital a Klinice Kupat Holim v Tel Avivu v Izraeli.

Mezi příznaky patří:

krvavý průjem

horečka

rektální krvácení

bolest břicha

„Léky se často předepisují s cílem kontrolovat zánět. Mezi ně obvykle patří antibiotika, aminosalicyláty (druh protizánětlivého léčiva), steroidy, modifikátory imunity nebo biologické terapie, “ řekla Naftali.

V první, placebem kontrolované studii vědci zjistili, že konopí vyvolalo klinickou remisi u více než poloviny pacientů po osmi týdnech léčby.

Vědci přijali do studie 46 lidí s mírně závažnou Crohnovou chorobou.

Před léčbou, během ní a po ní byla měřena závažnost symptomů účastníka a jejich kvalita života.

Střevní zánět byl zkontrolován pomocí endoskopu a kontrolou markerů zánětu přítomného ve vzorcích krve a stolice.

Někteří dostali placebo, zatímco jiní dostali konopný olej obsahující 15 procent kanabidiolu (CBD) a 4 procenta tetrahydrokanabinolu (THC). Oba jsou přirozeně se vyskytujícími látkami v konopném oleji.

Výzkum byl představen na konferenci United European Gastroenterology Conference.

Dr. Naftali uznala, že studie měla malý počet účastníků, a uvedla, že „je třeba postupovat vpřed, jsou nutná rozsáhlejší a déletrvající studie.“

Snižování příznaků

Po dvou měsících vědci uvedli, že uživatelé konopného oleje zažili výrazné zlepšení příznaků Crohnovy choroby a kvality života.

Asi 65 procent uživatelů konopného oleje splnilo kritéria pro úplnou remisi symptomů, zatímco 35 procent sledovaných užívalo placebo.

„Už jsme dříve prokázali, že konopí může přinést měřitelná zlepšení příznaků Crohnovy choroby, ale k našemu překvapení jsme neviděli statisticky významné zlepšení endoskopických výsledků nebo zánětlivých markerů, které jsme měřili ve skupině s konopným olejem ve srovnání se skupinou s placebem,“ řekla Naftali v tiskové zprávě.

Zpět do obchodu